Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

+ Nikolai Petrov

Nikolai Arnoldovich Petrov
14 Απριλίου 1943 - 3 Αυγούστου 2011
*
Σήμερα έμαθα ότι τον Αύγουστο που μας πέρασε πέθανε ο σπουδαίος Ρώσος πιανίστας Nikolai Petrov. Τον άκουσα για πρώτη φορά στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά το 1975 σε Appassionata και Εικόνες από μια Έκθεση. Ακόμη θυμάμαι τις Πύλες του Κιέβου, την τεράστια παλάμη του και την θερμή χειραψία του. Μετά από πολλά χρόνια στους Μουσικούς Ορίζοντες παρακολούθησα ένα σεμινάριο του. Για να μας ευχαριστήσει στο τέλος έπαιξε τις τέσσερις μπαλάντες του Chopin.

Ασχολήθηκε περισσότερο με μη καθιερωμένο ρεπερτόριο (έπαιξε και ηχογράφησε πρώτος τις άγνωστες μέχρι πρότινος παραλλαγές του Schumann στο αργό μέρος της 7ης του Beethoven) κι αυτό του στοίχησε σε δημοτικότητα.

Απλός στούς τρόπους, καταδεκτικός αλλά λιγομίλητος, πολύ αυστηρός στο μάθημα του. Ιδανικός ερμηνευτής της ρωσικής μουσικής - εκπληκτική η ερμηνεία του στην 6η σονάτα του Prokofiev - αλλά και του γαλλικού και γερμανικού ρομαντισμού. Του άρεσε το καλό και το πολύ φαγητό κι αυτό τον σκότωσε τελικά.

Τον ευχαριστούμε για τις υπέροχες ερμηνείες του, ειρηνικά ας αναπαυθεί η ψυχή του.


Μετά τον θάνατο του πολλά videos με ερμηνείες του ανέβηκαν στο YouTube. Με keyword "Nikolai Petrov" μπορείτε να τα μελετήσετε και απολαύσετε.
14 Απριλίου 1943

3 σχόλια:

K.A. είπε...

Συμπαθέστατος φαίνεται, αν ξύριζέ λίγο και το μούσι του...

Lampros Lampinos είπε...

μια που το ανέφερες, είδα κάποιο βιντεο στο youtube... τα χέρια του πετάγανε... πολύ καλός

kukuzelis είπε...

Προσθέτω στην αναζήτηση και το Николай Петров