Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Βι|Α|λογία

Κοιτούσα την ιστοσελίδα ενός πολύ καλού φίλου απ' τα παλιά, πανεπιστημιακού καθηγητή βιολογίας τώρα και από δεσμό σε δεσμό – link εννοώ, μην παρεξηγηθούμε – έφτασα σε μια σελίδα με τίτλους διδακτορικών διατριβών που είχαν εκπονηθεί υπό την εποπτεία ενός άλλου καθηγητή. Έμεινα ενεός από την ποιητικότητα και φαντασία αυτών των τίτλων. Δεν θέλησα να ψάξω τους όρους για να μην διαλυθούν οι μύθοι που έφτιαξα στο μυαλό μου. Σας παραθέτω μερικούς και κάποια σύντομα σχόλια μου (με έντονη μπλε ρέουσα / italics γραφή οι πρωτότυποι τίτλοι).
Ξεκινάμε με κάτι ποιητικό, μυστηριώδες και ερωτικό συνάμα, κάτι σαν αρχαίος μύθος βαρβαρικών φυλών μου ακούγεται το παρακάτω θέμα:
“Μελέτη της επαγωγής της αποκαρβοξυλάσης της ορνιθίνης και του φυσικού της αναστολέα σε βλαστημένα σπέρματα του Hordeum vulgare.”
Φαντάζομαι τον Hordeum Vulgare Οστρογότθο ημίθεο που προσπαθεί με το σπέρμα του να βλαστήσει την νύμφη Αποκαρβοξυλάση αναστέλλοντας την παράνομη επαγωγή της για την θνητή μεν, αλλά πανέμορφη δε, Ορνιθίνη. Hordeum και Αποκαρβοξυλάση κατά το Τριστάνος και Ιζόλδη θα μπορούσε να είναι και ο τίτλος μιας χαμένης βαγκνερικής όπερας...

Για να σας βοηθήσω να καταλάβετε τον τίτλο του διδακτορικού που ακολουθεί, το οπερόνιο είναι το κβάντο της όπερας, κατ΄αναλογία με το φωτόνιο, βαρυτόνιο, γλουόνιο κλπ. Σε άλλες διδακτορικές διατριβές εμφανίζονται και μουσικοδωματόνια, φουγκόνια, σονατόνια και πολλά άλλα μορφολογιοκβάντα:
“Σύστημα μεταφοράς σήματος δύο συστατικών ΑtoS-ΑtoC σε μικροοργανισμούς - Ρύθμιση μεταγραφής του atoDAEB οπερονίου.”
Τα AtoS και AtoC είναι τα δυο νέα μοντέλα της Hyundai.

Τελικά ο Hordeum Vulgare δεν βλάστησε την Αποκαρβοξυλάση, απλά την φωσφορυλίωσε και μετά την αποφωσφορυλίωσε με τη βοήθεια του Ernesto Coli, κουμπάρου και συνονόματου του προπονητή Valverde (τι θα γίνει, θα 'ρθεις στο θρύλο, ή θα μας φωσφορυλιώσει και φέτος ο βάζελος;), κι όλα αυτά για να μην το καταλάβει ο πατέρας της που είναι και κρυφά ερωτευμένος με την Ορνιθίνη:
“Φωσφορυλίωση-αποφωσφορυλίωση της αποκαρβοξυλάσης της ορνιθίνης (ODC) από Ε. Coli.”

Γ
ι αυτό που ακολουθεί τι να πω; Η απόλυτη διαστροφή!
“Καθαρισμός νουκλεάσης απο πυρήνες κυττάρων εγκεφάλου κουνελιού και παρασκευή του αντιορρού του ενζύμου με ανοσοποίηση κότας.”
Να πάρεις πυρήνες κυττάρων κουνελιού, να παρασκευάσεις αντιορρό και μετά να ανοσοποιήσεις μια κότα; Κι αφού καθάρισες το κουνέλι από την νουκλεάση γιατί δεν το έκανες στιφάδο; Άσε δε το ανοσιούργημα με την ανοσοποιημένη κότα...
Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη από τους επιστήμονες, απλά μερικές φορές διασκεδάζουμε με την άγνοια μας και με το μη σύνηθες και ιδιόμορφο της επιστημονικής ορολογίας. Φαντάζομαι όμως ότι κι ένας βιολόγος χωρίς γνώσεις μουσικής ένα καρκινικό κανόνα θα τον έστελνε αμέσως για χημειοθεραπεία!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Tromeri anavathmisi tou blog ! Panemorfo ! Sinharitiria !!!

Aplos krima oti biologoi kai giatroi den gnorizoun ligo kai apo metafisiki. Ta vlepoun ola ( mazi me ton anthropo) san kapia kila kreas etoima gia piramata tous. Oso thumammai o Hypokrates ehei san ergalio mono to mialo tou, opos kai Leonardo da Vinci...
Epimelis Anagnostria b.i.g

Ανώνυμος είπε...

Τελικά μάλλον τον πήρατε τον Βαλβέρδε. Πολύ καλό Δημήτρη, αυτό με τη κότα και το κουνέλι μ΄άρεσε ιδιαίτερα! Γ.Κ

Dimitri Sykias είπε...

Ευχαριστώ b.i.g.
Πάντως και από τους ομοιοπαθητικούς γιατρούς που υποτίθεται ότι γνωρίζουν από μεταφυσική προκοπή δεν βλέπεις. Προτιμώ ένας γιατρός να γνωρίζει την ορνιθίνη παρά τα τσάκρας.