Την παρτιτούρα μπορείτε να κατεβάσετε από ΕΔΩ.
Αφορμή για να επεξεργαστώ αυτές τις Χριστουγεννιάτικες μελωδίες στάθηκε η καινούρια αναβάθμιση του προγράμματος μουσικής σημειογραφίας Dorico (1.2). Το Dorico είναι ένα καινούριο πρόγραμμα σημειογραφίας, που έρχεται με την ορμή των Δωριέων να πάρει την εξουσία που κατέχουν για χρόνια οι Αχαιοί, Finale και Sibelius. Μετά από ένα χρόνο παρουσίας στην αγορά, ακόμη δεν μπορεί κανείς να αρχίσει και να τελειώσει (μέχρι τον Printer) μια παρτιτούρα, όσες λειτουργίες όμως έχει υλοποιήσει (π.χ. chord symbols) είναι τέλειες, και δεν συγκρίνονται με τις ανάλογες λειτουργίες αντίστοιχων προγραμμάτων. Finale και Sibelius είναι “γερασμένα” προγράμματα, μ’ ένα παλιομοδίτικο διαδραστικό περιβάλλον, παρόλα τα liftings που έχουν υποστεί (τώρα πια, φρικιώ στην ιδέα της παλέτας δυναμικών του Finale…). Ο χρόνος θα δείξει, το Dorico πιστεύω θα ενηλικιωθεί γύρω στο 2020, καλά να είμαστε…
Επεξεργάστηκα αυτά τὰ γνωστά Χριστουγεννιάτικα κομμάτια για 2 σοπράνο μελωδικά όργανα με έκταση C4-A5 (C4=0). Μπορούν να παιχτούν από δύο σοπράνο φλογέρες με ράμφος (αυτό το όργανο είχα στο μυαλό μου όταν έκανα τὴν επεξεργασία), δύο μελωδικές, ἤ ακόμη καὶ από δύο βιολιά ἤ φλάουτα καὶ φυσικά από οποιοδήποτε άλλο όργανο ἤ συνδυασμό οργάνων καλύπτει αυτή τὴν έκταση. H επεξεργασία είναι σχετικά απλή, μια εισαγωγή καὶ μια Coda στις περισσότερες περιπτώσεις.
2 σχόλια:
Καλές γιορτές λοιπόν να 'χουμε. Πολύ ωραία ιδέα αυτά τα κομμάτια. Απλώς θυμήσου να τα ξανακοινοποιήσεις του χρόνου κατά τον Οκτώβρη που ετοιμάζουν οι καθηγητές στα Ωδεία τις γιορτινές συναυλίες των μαθητών τους.
Όσο για το Dorico, είναι το μέλλον, με σχεδόν κβαντική έννοια. Μένει να συμβεί για να αληθέψει. Και μηδένα προ του τέλους μακάριζε. Διότι, για το Sibelius ειδικά, υπάρχουν βάσιμες προοπτικές βελτίωσης. Ας μην αφήνουμε δε απέξω και το MuseScore. Μπορεί γραφιστικά να μας εκπλήξει. 4-5 βήματα θέλει, τα οποία έχουν ήδη προδιαγραφεί ως προοπτικές, και θα καταστεί ένα επαρκέστατο και, πάνω απ' όλα, δωρεάν, πρόγραμμα μουσικής σημειογραφίας.
Ευφάνταστη αντίστιξη και μιμήσεις στις δύο φωνές. Με μικρές αλλαγές (αλλαγή οκτάβας) μπορεί να προσφέρει ωφέλιμο υλικό και για τους μαθητές του πιάνου
Δημοσίευση σχολίου