Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ο Κουρδιστός Ύπνος

Μόλις είχα διαβεί το Νορβηγικό Δάσος, προ καιρού είχα ξεκουρδίσει το Κουρδιστό Πουλί. Έψαχνα στο διαδίκτυο πληροφορίες για τον Μουρακάμι και περνώντας τυχαία από το ιστολόγιο του ΚΙΜΠΙ έπεσα πάνω σ' ένα απόσπασμα από τον Ελέφαντα που Εξαφανίζεται. Μιλάει για τον ύπνο, ή μάλλον για την προσπάθεια να κερδίσεις το 1/3 της ζωής που σου κλέβει:

“Τώρα έπαψε να με φοβίζει το γεγονός ότι δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Γιατί να φοβάται κανείς; Σκέψου τα πλεονεκτήματα! Τώρα, πλέον, οι ώρες από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί ανήκαν μόνο σε μένα. Μέχρι τώρα, ο ύπνος έπαιρνε το ένα τρίτο της κάθε ημέρας. Τέρμα, όμως. Τέρμα. Τώρα η μέρα ήταν δική μου, μόνο δική μου, κανενός άλλου, όλη δική μου. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τον χρόνο όπως ήθελα. Κανείς δεν θα μ’ εμπόδιζε. Κανείς δεν θα είχε απαιτήσεις από μένα. Ναι. Αυτό ήταν. Είχα επεκτείνει τη ζωή μου. Την αύξησα κατά ένα τρίτο. Θα μου πεις μάλλον ότι αυτό είναι μια βιολογική ανωμαλία. Ίσως να έχεις δίκιο. Κι ίσως χρειαστεί κάποια μέρα στο μέλλον να ξεπληρώσω το χρέος που μαζεύω διαπράττοντας τούτη τη βιολογική ανωμαλία. Ίσως προσπαθήσει η ζωή να πάρει πίσω τούτη την επέκταση – τούτη την «προκαταβολή» που μου πληρώνει τώρα. Αυτή η υπόθεση φαίνεται αβάσιμη, αλλά απ’ την άλλη πλευρά κανείς δεν μπορεί να την ανατρέψει, και κατά κάποιο τρόπο αισθάνομαι ότι έχω δίκιο. Πράγμα που σημαίνει πως στο τέλος ο ισολογισμός με τον δανεικό χρόνο θα ισοσκελιστεί.”

Στις 48 άυπνες ώρες βλέπεις τα πράγματα καθαρά, στις 72 δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία...

3 σχόλια:

haris k είπε...

Δεν ξέρω για τις 48 άυπνες
ώρες,πάντως μέτα από 72 ώρες χώρις ύπνο και σε camping ...........(τη συνέχεια νομίζω την καταλαβαίνουν όλοι)

Dimitri Sykias είπε...

Σε κάθε βουτιά που κάνεις να θυμάσαι ότι χρωστάς δυο Ιστορίες και Μορφολογία :-)

haris k είπε...

Για να είμαι ειλικρινής στο camping δεν πήρα μαζί μου τα βιβλία της ιστορίας και της μορφολογίας....Το μόνο που έχω να δηλώσω είναι ότι στηρίζω τον Βαλβέρδε και τον Ολυμπιακό......(ελπίζω ότι θα είναι αυτό στα συν όταν θα δώσω μορφολογία και ιστορία :-).....Καλές διακοπές και καλά μπάνια!!!!!!!!