Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Μετακόμιση ΙΙ: Παλιά Τετράδια

Βρίσκει κανείς πολλά όταν μετακομίζει.
Και να σου το δίλημμα: να το πετάξω ή να τα’ αφήσω; Αν το πετάξω κάνω χώρο για το καινούριο, αν τ’ αφήσω λειτουργεί σαν ένα backup της μνήμης μου.
Ένα από τα πολλά ευρήματα της μετακόμισης ήταν και κάτι παλιά τετράδια με μια ζωγραφιά στο εξώφυλλό τους, όχι τόσο παλιά, από το Δημοτικό ας πούμε, αλλά πάντως παλιά.
Βρήκα μια μέση και πιστεύω πρακτική λύση: θα τα πετάξω αφού πρώτα τα σκανάρω, θα κρατήσω την εικόνα κι όχι το ίδιο το αντικείμενο. Πλατωνική λύση:

Ίκαρος

Ο Δρόμος της Δαμασκού

Η Θεομήτωρ και το Θείον Βρέφος
(εδώ θυμήθηκα τον Π. Λεκατσά, να’ σαι καλά Μπερεκέτη)

Ο Φύλαξ Άγγελος

Το κοινό Οπισθόφυλλο των Τετραδίων
*
Το Λεξικό του Δημητράκου, η Δομή και η Grolier μου βγάλανε τα χέρια κατά τη μεταφορά. Μπήκα στον πειρασμό να τα πετάξω, δεν υπέκυψα (πέταξα όμως όλα τα τεύχη του RAM, από το Νο.4 και εντεύθεν, περιοδικά για τον Spectrum του Sinclair, τον ATARI και τέλος φάνηκα τόσο γενναίος και έτοιμος για μια νέα αρχή ώστε να πετάξω το τεύχος του Le Monde de la Musique με την αναγγελία του θανάτου του Horowitz, “Adieu Volodia”).
Για να πεισθώ ότι καλώς έπραξα και διατήρησα στη ζωή τους ογκώδεις τόμους του Λεξικού αντιγράφω το λήμμα τετράδιο (ν):
τετράδιο(ν) μτγν., μσν., νεώτ. κ. δημ. πάν το εκ τεσσάρων συνεστώς, αποτελούμενον, οίον στρατιωτικόν απόσπασμα εκ τεσσάρων ανδρών, α. εξώβιγλον: Φίλ.2,533 στρατιώτην τινά των τοις τετραδίοις φυλάκων, ΚΔ Πράξ.12,4 παροδούς τέσσαρσι τετραδίοις στρατιωτών φυλάσσειν αυτόν. Σχόλ. Όππ. Αλ.3,502 2) κ. μσν., νεώτ. κ. δημ. φύλλον περγαμηνής δεδιπλωμένον εις τέσσαρα: Συνέσ.1537 εν τετραδίω των Ιαμβείων εύρον τους δώδεκα στίχους γραφέντας, Κύριλλ. 10,68Β, Άναστ.Σιν.4Ι, Πάπ., Τζέτζ.Χιλ.9,290 λαβών δέ τι τετράδιον μέγιστον έγεγράφειν τριπαγισμοίς εν στιχισμοίς τετράδια ως δέκα πρβλ. τετράδειον / νεώτ κ. δημ. γεν. βιβλιάριον εκ συνερραμμένων φύλλων δεδιπλωμένου προς γραφήν χάρτου: τετράδιον αριθμητικής - εκθέσεων.

3 σχόλια:

nicon είπε...

Χα! Βρίσκομαι σε παραπλήσια φάση - όχι ακριβώς μετακόμισης, αλλά γενικής εκκαθάρισης. Το σκανάρισμα αποτελεί εξαιρετική λύση που εφαρμόζω ήδη εδώ και 2-3 χρόνια και το συνιστώ κι εγώ ανεπιφύλακτα για τους προαναφερθέντες λόγους, καθώς και για έναν ακόμα: της μη φθοράς της εικόνας! Το μόνο μου πρόβλημα είναι οι παλιές φωτογραφίες και τα slides, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί όμως πιο οργανωμένα απ' ό,τι φαίνεται...

Βέβαια, η Grolier αν δεν κάνω λάθος υπάρχει σε ψηφιακή μορφή και η Δομή ίσως είναι κάπως ξεπερασμένη. Το λεξικό του Δημητράκου όμως είναι αναντικατάσταστο!

Καλημέρα, καλό φθινόπωρο και καλό κουράγιο!

Υ.Γ.: Τα RAM μου πέραν το εξαμήνου θεωρούνται αρχαία και εκκαθαρίζονται πάραυτα. Το Spectrumάκι μου όμως δεν το πετάω (το 48άρι έχω, με τα γομάκια...!).

Dimitri Sykias είπε...

Γεια σου niconα, χαίρομαι που σε ξαναδιαβάζω.
Το κακό είναι ότι ό,τι ψηφιοποιείται δεν αποψηφιοποιείται στην πρωταρχική του μορφή, κάτι σαν την τηλεμεταφορά δηλαδή. Χάνονταιεπίσης δια παντός τα προσωποποιητικά ταυτοποιητικά σημεία: οι μυρωδιές, οι δακτυλιές, οι μουτζουρίτσες κλπ. Θα μου πεις μην τα θέλουμε και όλα δικά μας...
Υ.Γ Η ψευδαίσθηση: Σημαδεύοντας το χρόνο με αντικείμενα αγκυροβολείς στη ζωή.

George Frangiskos είπε...

..το ram ποτέ δε μου άρεσε, αλλά έχω κρατήσει καν'α-δυο Pixel του 1985-6. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, η προσκόλληση μέσω αντικειμένων και των ιδιοτήτων τους, που περιγράφεις, στο παρελθόν ή το να τα ξεχνάςσ όλα αυτά.

Είμαι στο μπλογκ σου πολλή ώρα, διαβάζω και αντιγ΄ραφω τα περι εβδομάδων συγχρονης μουσικής και ελλήνων συνθετών ηλ. μουσικής. Ανέλπιστο ήταν.