Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Παιγνίδια στο Χιόνι

Δυο λόγια για τη μορφή του κομματιού:
Είναι σύνθετη τριμερής Α – Β – Α΄. Το Α είναι απλή τριμερής α – β –α΄ και ισχύει α΄ < α. Το Α΄ = α΄΄. Κάτι δηλαδή σαν μενουέτο, ή καλλίτερα σκέρτσο αλλά σε δίσημο χρόνο. Το μουσικό υλικό είναι τροπικό, η αρμονία τροπική, με σχέσεις τρίτης και συγχορδίες με τέταρτες και δεύτερες.

Ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων κομματιών χαρακτήρα (λυρικά κομμάτια, ή κομμάτια είδους) του 19ου αι. (με προγόνους από τον 16ο αι., αντιπροσωπευτικά δείγματα κομμάτια των Couperin και Rameau, η μορφή καλλιεργήθηκε και καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αι.), κομμάτια δηλαδή, κυρίως για πιάνο, μικρής διάρκειας, από πολύ εύκολα έως πολύ δύσκολα, που είτε είναι έργα απόλυτης μουσικής, είτε περιγράφουν ένα χαρακτήρα, μια κατάσταση, ένα αντικείμενο, ένα συναίσθημα κλπ, μικρογραφίες τρόπον τινά των συμφωνικών ποιημάτων. Ο τίτλος τους μπορεί να είναι εξωμουσικός και απλά να χαρακτηρίζει το συναισθηματικό περιεχόμενο του κομματιού, ή να πρόκειται για συνθέσεις προγραμματικής μουσικής. Πολλές φορές ο συνθέτης δημιουργεί κύκλους κομματιών χαρακτήρα και χρησιμοποιεί ηχητικό συμβολισμό. Αντιπροσωπευτικά δείγματα, το Άλμπουμ για τους Νέους και οι Παιδικές Σκηνές του Σούμαν, Κοντά στο Τζάκι του Ρέγγερ, Παιδικά Κομμάτια των Καμπαλέφσκι, Προκόφιεφ και πληθώρα άλλων. Ο Beethoven ονόμασε την Εισαγωγή Leonore No.1 χαρακτηριστική εισαγωγή, με την έννοια ότι ήταν χαρακτηριστική των οπερατικών εισαγωγών και δραματική στο ύφος.

Για μένα προσφέρονται ως ασκήσεις ύφους, πειραματισμό στη μορφή, στην αρμονία και στην αντίστιξη, καθώς και ως προσχέδια για μεγαλύτερα έργα.

Βιβλιογραφία
New Grove Dictionary, λήμμα Character Pieces
Άτλας της Μουσικής, Τόμος Ι, Είδη και Μορφές / Κομμάτι χαρακτήρα, σ.120-121

4 σχόλια:

kukuzelis είπε...

Χαίρομαι που άνοιξες μπλογκ (για να αποφύγω τις μεγαλοστομίες το γράφω).

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

Διαμαντάκι!!

Ανώνυμος είπε...

Τρεχαλητό στο άσπρο όπως dissolve σε λευκό

να περιμένω τον επόμενο χιονιά
να ξαναδώ το Χρυσοθήρα
να το ξανακούσω με ήλιο
να...φτου, πολλή δουλειά από 1:08.
Και πολλή ομορφιά, αδερφέ μου.

Dimitri Sykias είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ.