Αυτή η καταχώρηση δεν έχει κανένα ενδιαφέρον όποτε καλλίτερα μην την διαβάσετε!
Αν παρά τη διαβεβαίωση του γράφοντος συνεχίσετε την ανάγνωση, τότε ακριβώς αυτή και μόνο αυτή τη στιγμή, τρέφετε ελπίδες για κάτι ενδιαφέρον εκεί όπου σας έχουν προειδοποιήσει ότι τίποτε τέτοιο δεν υπάρχει και διακινδυνεύετε την κατάρρευση της κβαντομηχανικής σας συνάρτησης χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
Μερικοί, ίσως οι πλέον ριψοκίνδυνοι συνεχίσατε. Ο λόγος που σας προειδοποίησα είναι ότι θέλω να σας μιλήσω για τον αριθμό 51. Λοιπόν, ο αριθμός 51 δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον από μαθηματικής άποψης, δεν σχετίζεται με αυτόν κάποια ενδιαφέρουσα ιδιότητα, κάποια παραξενιά, κάποια μυστικιστική – θεολογική ερμηνεία, τίποτα. Να, για παράδειγμα, ο γείτονας του, το 50, είναι το μικρότερο άθροισμα δύο μη μηδενικών τετραγώνων με δύο διαφορετικούς τρόπους: 50 = 5^2 + 5^2 = 7^2 + 1^2.
Το 51 εμφανίζεται – ποτέ δεν ξέρεις - να είναι ο μικρότερος αριθμός χωρίς καμία ενδιαφέρουσα ιδιότητα, γεγονός όμως που τον κάνει να είναι ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον αριθμός μιας και είναι ο μικρότερος θετικός αριθμός χωρίς καμία ενδιαφέρουσα ιδιότητα… Και σαν να μην έφτανε αυτό, είναι ο πρώτος αριθμός που είναι ταυτόχρονα ενδιαφέρων και μη ενδιαφέρων! Και ακόμη περισσότερο: αν κάποτε ανακαλυφθεί για αυτόν μια ενδιαφέρουσα ιδιότητα, τότε θα είναι ο μικρότερος θετικός αριθμός ο οποίος στο παρελθόν εθεωρείτο χωρίς καμία ενδιαφέρουσα ιδιότητα συν την ιδιότητα που θα έχει ανακαλυφθεί.
Αυτός ο κόσμος τελικά έχει χώρο για όλους μας…
Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009
Αριθμοί 3: Χωρίς κανένα ενδιαφέρον!
Posted by Dimitri Sykias at 9:25 μ.μ.
Labels: Αριθμοί, Μαθηματικά
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
7 σχόλια:
Πολύ καλός αριθμός ο 51. Μια χαρακτηριστική ιδιότητά του είναι ότι για να πας από το 50 στο 53, πρέπει οπωσδήποτε να περάσεις από αυτόν. Αν προφτάσεις.
Σου γράφω από το iPhone μου αγναντεύοντας τον τσιμεντένιο «Σταυρό» της Πειραϊκής, υποκλέπτοντας Wi-Fi από κάποιον χριστιανό που το έχει ξεκλείδωτο και ακούγοντας το «Σατυρικόν» του Maderna με το iPod. Μετά τα 40 όλοι οι αριθμοί για μας είναι ενδιαφέροντες. Μακάρι να γνωρίσω το 51 από κοντά. Σίγουρα θα μου φανεί πολύ ενδιαφέρων αριθμός! Προς το παρόν προσπαθώ να κάνω το 47 ενδιαφέροντα αριθμό με τη βοήθεια της Apple...
κι όμως.... : 3x17=51 και ο 17 είναι ο 7ος Πρώτος, ενώ ο 3 είναι ο πρώτος περιττός Πρώτος. Μεταξύ δε 1 και 7 υπάρχουν 3 Πρώτοι (2,3,5). Και (1-7)+(5+1)=0. Και 3x7=21, όπου το 2 είναι ένα σύμμετρο ως προς σημείο 5.
...επιτέλους καλοκαίρι!!!!
Αυτό που βρίσκω σοβαρό και αστείο συνάμα, είναι οι πάμπολλες «παραϊδιότητες» των αριθμών. Κάθε αριθμός έχει το «κατιτίς του». Σε κάθε αριθμό θα βρεις κάτι να σου αρέσει. Υπ’ αυτήν την έννοια οι αριθμοί είναι ελκυστικοί, τολμώ να πω ερωτικοί.
2 3 5 7 11
13 17 19 23 29
31 37 41 43 47
Ο 47 είναι ο 15ος Πρώτος. Η τάξη του είναι γινόμενο των δύο πρώτων περιττών Πρώτων.
Ίσως οι παραϊδιότητες είναι ένα πεδίο που περιμένει να καλλιεργηθεί. Φαντάζομαι μια δυνατότητα κρυπτογραφική. Αντί να λέμε 47 να λέμε μια παραϊδιότητά του. Τότε αποκτά ο συγκεκριμένος αριθμός μία παράδοξη πολυπλοκότητα. Πχ άλλο είναι να είναι το σύνθημα «47» και άλλο «15ος Πρώτος» και παράλληλα ο εφοδεύων στη σκοπιά, νύχτα με φεγγάρι που πάει να γίνει πανσέληνος, να πρέπει όχι να ξέρει την απάντηση-παρασύνθημα, αλλά να την υπολογίσει.
3x17=51. Ναι αλλά οι ιδιότητες που παραθέτεις αφορούν στους παράγοντες του γινομένου κι όχι στο ίδιο το γινόμενο - το 51 δηλαδή!
Σίγουρα οι «παραϊδιότητες» των αριθμών παίζουν ρόλο στην καθημερινή μας ζωή, είτε είμαστε μαθηματικοί είτε μη. Αν στο νούμερο 51 της οδού Χ ζούσε ένας μελαχροινός εφηβικός μας έρωτας, ο αριθμός αυτόματα θα αποκτούσε κάποιες μαγικές ιδιότητες, μια παράξενη "αύρα" που ούτε ο Erdos θα μπορούσε να εξηγήσει...
...επιτέλους καλοκαίρι!!!!
Δημήτρη έχω την εντύπωση ότι πρέπει να σου ευχηθώ χρόνια πολλά (για τα 47...). Όσο για το 51 που σε προβληματίζει υποθέτω ότι σε προβληματίζει ως ο πρώτος αριθμός-ηλικία που, όταν τον φτάσουμε, όλοι πλέον, από κει και πέρα, θα μας εύχονται να ζήσουμε λιγότερο (να τα καταστήσεις!) από όσο προηγήθηκε...
Ευχαριστώ Γιώργο αν και τα γενέθλια μου έχουν περάσει καιρό τώρα.
Έχειπάντως ενδιαφέρον που όλοι είδαμε το 51 ως ηλικία και όχι ως αριθμό...
Δημοσίευση σχολίου