Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Μικρές Ιστορίες 12: Σκέψεις της Παραλίας

1. Η Αποκάλυψη μετά από οινοποσία:

Γι' αυτούς που στο Γυμνάσιο δεν συνήθιζαν να κρυφοκοιτάζουν τις λύσεις των ασκήσεων του Κανέλλου και του Τόγκα η Αποκάλυψη δεν θα έχει και πολύ γούστο. Θα τους λείψουν βέβαια οι άγγελοι, οι τρομπέτες και τα άλλα φαντασμαγορικά, μιας και για την Ανακάλυψη χρειάζεται μόνο καφές και τσιγάρο, το τελευταίο τώρα πια μόνο σε ανοικτούς χώρους.

2. Ο Νόμος του Leibniz:
Δύο αντικείμενα δεν μπορεί να ταυτίζονται, αν υπάρχει κάποια ιδιότητα την οποία δεν διαθέτουν και τα δύο.
Ο “νόμος” αυτός χρησιμοποιήθηκε ως βασικό επιχείρημα υπέρ του δυισμού ψυχή – σώμα. Οι σύγχρονοι επιστήμονες της Νόησης (Searle και Dennett ανάμεσα σε άλλους) τον αμφισβητούν με πάθος με απώτερο στόχο βέβαια την αμφισβήτηση της ίδιας της ύπαρξης της Ψυχής. Πάντως αν υπήρχε Φιλοσοφικό Στοίχημα, τον αγώνα Πλάτωνας – Αριστοτέλης θα τον έπαιζα στάνταρ 1.

3. Ο Κανόνας του Hebb:
Αν δεν αξίζει να κάνεις κάτι, δεν αξίζει να το κάνεις καλά.
Ο αγαπημένος κανόνας, μαθητών, δασκάλων, συζύγων, αποτυχημένων εραστών, πολιτικών κι πολλών άλλων κατηγοριών. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται ως πρόφαση για να καλυφθεί η εκάστοτε ανεπάρκεια. Ψυχολογικά είναι ιδιαίτερα ευεργετικός: δεν κάνεις κάτι καλά, αλλά το κάνεις σύμφωνα με τον κανόνα.

4. Κουτσομπολιό:
Τώρα που η Βίσση τα ξανάφτιαξε με τον Καρβέλα και η Μακρυπούλια αντ' εμού προτίμησε τον εξ αγχιστείας συνάδελφο Χατζηγιάννη, δεν υπάρχει λόγος πια να κρύβουμε το γεγονός ότι ο Καρτέσιος δεν ήταν αυτός που επινόησε πρώτος το Σύστημα των Ορθογωνίων Αξόνων, πολύ περισσότερο την Αναλυτική Γεωμετρία. Η Αναλυτική Γεωμετρία γεννήθηκε στο μυαλό του Fermat, κυκλοφορούσε σε χειρόγραφες σημειώσεις από το 1636, πριν το La Géométrie του Καρτέσιου, και καταγράφηκε στο έργο του Ad Locos Planos et Solidos Isagoge. Το έργο αυτό εκδόθηκε το 1679, ο Fermat από τις 12 Ιανουαρίου 1665 είχε ισορροπήσει θερμοδυναμικά με το περιβάλλον. Αν είχε τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας θα λέγαμε σήμερα φερματιανές συντεταγμένες αντί για καρτεσιανέςΤο πιο ενδιαφέρον είναι όμως ότι οι απαρχές της ιδέας των ορθογωνίων αξόνων ανιχνεύονται στον Αρχιμήδη και τον Απολλώνιο. Οι Καρτέσιος και Fermat χρησιμοποίησαν μη αρνητικές συντεταγμένες, η ιδέα ότι οι συντεταγμένες μπορούν να πάρουν και αρνητικές τιμές ανήκει στον Νεύτωνα.

5. Εξετάσεις Αρμονίας
Η βασική χρήση των συγχορδιών 6ης αυξημένης και Ναπολιτάνικης είναι ως “δύσκολες” πλην μηδενικής απιθανότητας ερωτήσεις στα Προφορικά του Πτυχίου Αρμονίας. Ο εξεταστής κάνει και με το παραπάνω το χρέος του ρωτώντας κάτι “δύσκολο” χωρίς να γίνει κακός όμως (ούτε στον εξεταζόμενο, ούτε στον ωδειάρχη) μιας κι ο πονιασμένος εξεταζόμενος απαντά ορθά και περνάει τουλάχιστον τα προφορικά.

6. Το Ζόμπι και το Ποδήλατο
Ένας έμπειρος και με στυλ ποδηλάτης σαν και μένα ποδηλατεί χωρίς να καταναλώνει φαιά ουσία γι' αυτή τη δραστηριότητα. Το παράδειγμα μου οδήγησε τους Koch, Crick και Watson, στο άρθρο τους The Zombie Within που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature το 2001, να διατυπώσουν την άποψη ότι ένα μεγάλο μέρος της ανθρώπινης συμπεριφοράς διεξάγεται σε κατάσταση που θυμίζει ζόμπι. “Αυτόματες” συμπεριφορές όπως η οδήγηση ή η κολύμβηση συνήθως δεν εμπεριέχουν σκέψη, αν και, όταν τις μαθαίναμε θα έπρεπε να σκεφτόμαστε. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι υπάρχει δραστηριότητα των νευρώνων η οποία οδηγεί σε νοήμονα συμπεριφορά η οποία όμως δεν συνεπάγεται συνειδητή σκέψη. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι πολλές φορές δεν καταβάλλουμε συνειδητή σκέψη ακόμη κι εκεί που θα έπρεπε, για παράδειγμα ο μαθητής πιάνου μαθαίνει καλά το Czerny του και το παίζει “μηχανικά”. Ο δάσκαλος εδώ θα πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια στο να πείσει τον μαθητή να σταματήσει να παίζει σαν ζόμπι. Ο Liszt πάντως έβαζε την πρωινή του εφημερίδα στο αναλόγιο του πιάνου και έπαιζε τις τεχνικές του ασκήσεις. Η σύγχρονη παιδαγωγική αποθαρρύνει αυτό τον τρόπο μελέτης (από φόβο ίσως μήπως προκύψει κάποιος νέος Liszt). Από την άλλη, στον πιανίστα συναυλιών η τεχνική συνιστώσα του έργου θα πρέπει να έχει περάσει στο υποσυνείδητό του, αυτός πρέπει να εστιάσει στην ερμηνεία. Ανάλογα ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή το ξέρεις καλά όταν γνωρίζεις επαρκέστατα τη δομή και λειτουργία του και τα keyboard shortcuts του αφήνεις να χειρίζεται το ζόμπι μέσα σου. Αν ξεκινήσεις ένα έργο στο Finale και δεν ξέρεις ν' αλλάξεις layer, ή τάισε το ζόμπι σου, ή παίξε tetris.

7. Οι οπαδοί της σκληροπυρηνικής αρχής της Τεχνητής Νοημοσύνης πιστεύουν ότι μπορούμε να αναγνωρίσουμε νοήμονα συμπεριφορά ακόμη και σ' ένα θερμοστάτη ή σ' ένα ρελέ διαφυγής!

8. Δεν ξέρω ποιος θα αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ορχήστρας των Χρωμάτων, αναμφισβήτητα όμως θα πρέπει να διαθέτει μια στοιχειώδη γνώση των χρωμάτων...

9. /απλά για να διαιρείται με το 3/ Μ' αρέσει να βλέπω τις βρύσες του σπιτιού μου σαν υπολογιστές: ανοικτή βρύση “1”, κλειστή βρύση “0”.

...κι όλα αυτά με κίνδυνο ο επεξεργαστής του mac μου αντί για 0 και 1 να τροφοδοτείται με άμμο...

5 σχόλια:

george hatzimichelakis είπε...

1. Τσιγάρο επιτρέπεται και σε κλειστούς χώρους, αν είναι σπίτι σου, σπίτι φίλων καπνιστών, σπίτι ανεκτικών μη καπνιστών, λέσχη καπνιστών, σκυλάδικο ή καζίνο.
2. Η λευκή ισοπαλία στο Πλάτων-Αριστοτέλης σε συνδυασμό με το διπλό έκπληξη Καντ-Σοπενχάουερ πληρώνει καλά.
3. Αν κάτι το κάνεις καλά, είναι βόλεμα το να επιμένεις να το κάνεις.
4. Τι να πει και ο καημένος ο Αρίσταρχος ο Σάμιος;
5. Οι εξεταστές την ώρα των εξετάσεων δίνουν και αυτοί εξετάσεις, και μάλιστα μεταξύ τους.
6. Και να σκεφτεί κανείς, ότι η βασική άσκηση της γιόγκα είναι το να προσπαθείς να κάνεις συνειδητά τις συνηθισμένες μηχανικές κινήσεις …..
7. Δεν ξέρω, αλλά στον ρελέ διαφυγής του σπιτιού μου χρωστώ το ότι ακόμα έχω συνείδηση.
8. Να κάτι που δεν μου είχε περάσει από το μυαλό …. Οπότε ο κατάλογος υποψηφίων περιορίζεται σημαντικά….
9. Το «9» πάντα με δυσκόλευε….

Dimitri Sykias είπε...

1. Το μέτρο είναι σωστό όσο κι αν μας κακοφαίνεται...
2. Στάνταρ 1 τον Πλάτωνα. Από μια ηλικία και πέρα ζεις με βεβαιότητες έστω και αβάσιμες (κάτι σαν faith leap, έχει πάντως σημασία προς τα που θα κάνεις το άλμα...)
3. Συμφωνώ, έτσι την πάτησαν οι μινιμαλιστές.
4. Ο Αρίσταρχος την φυλάει στον Αρχιμήδη. Δεν πήγε να τον υπερασπίσει στη δίκη του στην Αλεξάνδρεια.
5. ...και κανείς δεν περνάει αυτές τις εξετάσεις...
6.
7. Κι εγώ είχα κάποτε μια θερμή σχέση μ' ένα μετασχηματιστή. Τον έκαψα και χωρίσαμε.
8. Φυσικά και δεν εννοώ RGB, CMYK και PANTONE...
9. Το τελευταίο εμπόδιο πριν την ηρεμία του 10.

george hatzimichelakis είπε...

1. Το μέτρο υφίστατο ούτως ή άλλως εκεί που πραγματικά ήταν απαραίτητο: σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, αεροπλάνα, πλοία κλπ. Στα καφενεία, στις ταβέρνες και στα μπαρ είναι σαδισμός.

3. Φυσικά. Υπάρχει μάλιστα περίπτωση, κάποιος από κεκτημένη ανωτερότητα, να κόψει τον ίδιο του τον εαυτό.

8. Και οι έχοντες δυσχρωματοψία, νυκταλωπία, αχρωματοψία ....

Ανώνυμος είπε...

Τι εννοείτε τελικά κι οι δυο στο 8;

Dimitri Sykias είπε...

Λογοπαίγνια απλώς ανώνυμε.