Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Σταθμοί Αριθμών στα Βραχέα

 


Οι Σταθμοί Αριθμών είναι ραδιοφωνικοί σταθμοί άγνωστης προέλευσης, που εκπέμπουν στα βραχέα κύματα. Συνήθως μεταδίδουν ακολουθίες αριθμών, λέξεις, γράμματα, μελωδίες, σήματα Μορς, κι αυτό για ώρες. Μερικές φορές οι αριθμοί τραγουδιώνται ή απαγγέλονται από σέξυ γυναικείες φωνές. Πρωτοεμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο αριθμός των εκπομπών αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και μετά το 1990 λιγόστεψαν, συνεχίζονται παρόλα αυτά ακόμη. Οι φωνές είναι ανθρώπινες, συνήθως γυναικείες, αλλά χρησιμοποιείται και voice synthesis από υπολογιστή.
Υπάρχει η άποψη ότι οι εκπομπές αυτές χρησιμοποιούνται για να σταλούν μηνύματα σε κατασκόπους, αλλά καμιά κυβέρνηση δεν έχει παραδεχτεί κάτι τέτοιο. Δεν αποκλείεται, τουλάχιστον μερικές από αυτές τις εκπομπές, να χρησιμοποιούνται και για παράνομες δραστηριότητες, π.χ. λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Ο αποστολέας και ο παραλήπτης των μηνυμάτων είναι δύσκολο να ταυτοποιηθεί κι ο κώδικας δεν “σπάει”, μιας και το κλειδί του είναι άγνωστο και χρησιμοποιείται μία μόνο φορά. 
Το Conet Project δημοσίευσε αρχικά τέσσερα CDs με τέτοιες εκπομπές, μετά κι ένα πέμπτο.
Οι “μυστηριώδεις” αυτές εκπομπές έχουν κινήσει το ενδιαφέρον ακροατών (που δίνουν και ονόματα στους σταθμούς, π.χ. “ Lincolnshire Poacher’s”), αλλά και καλλιτεχνών. Αποσπάσματα από τέτοιες εκπομπές έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλμπουμ συγκροτημάτων όπως στη μπάντα Wilko - Yankee Hotel Foxtrot (2001)  - στους Porcupine Tree, Stereolab, Pere Ubu, σε ταινίες - “The Numbers Station” (2013) - σε τηλεοπτικές σειρές (στο αγαπημένο “Fringe”) και στη λογοτεχνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: