Αυτές οι πρώτες φωνίτσες, που δεν είναι κλάμα, δεν είναι γκρίνια, ένα “εεε”, έμα “οοο”. Είναι ενσυνείδητες δηλώσεις ενός Εγώ, που για πρώτη φορά αναζητά μια θέση στο χώρο και στο χρόνο, τις στέλνει για πρώτη φορά το μυαλό στο λαρύγγι κι από ᾽κει ξεχύνονται στον αέρα, ήμουν αστρόσκονη και θα ξαναγίνω, τώρα όμως είμαι Εδώ στο Τώρα και το ξέρω!
Σάββατο 25 Ιουλίου 2015
Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015
Ο Μπράμς παίζει Μπράμς
Στη Βιέννη του 1889 ένας αντιπρόσωπος του Θωμά Έντισον παρουσιάζει στον πενηνταεξάχρονο Μπράμς τη νέα εφεύρεση του φωνόγραφου κι αυτός ενθουσιασμένος παίζει έναν από τους Ουγγρικούς Χορούς του στο “χωνί”. Ο δίσκος είναι κατεστραμμένος από την πολλή χρήση και μετά βίας διακρίνεται κάποιος ήχος μέσα από τον θόρυβο, εντούτοις πρόκειται για την πιο παλιά ηχογράφηση συνθέτη που παίζει μουσική του.
Posted by Dimitri Sykias at 12:50 π.μ. 0 comments
Labels: BRAHMS Johannes, Video
Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015
Η Charlene κι ο Χάρων
Ο Χάρων, ένας από τους πέντε (;) δορυφόρους τους Πλούτωνα ανακαλύφθηκε το 1978 από τον αστρονόμο James Christy. Του δόθηκε το προσωρινό όνομα S/1978 P 1. O Christy πρότεινε το όνομα Charon, όχι με βάση την πρακτική να δίνονται ονόματα από την Ελληνική Μυθολογία στους πλανήτες και τους δορυφόρους τους, αλλά επειδή την γυναίκα του την έλεγαν “Charlene” και την φώναζε χαϊδευτικά “Char”. Άλλοι αστρονόμοι πρότειναν το “Περσεφόνη”, αλλά τελικά επικράτησε το Charon, το οποίο από τύχη (;) είναι ο δικός μας πορθμέας του Άδη. Για την προφορά του στα αγγλικά υπάρχει επίσης διχογνωμία, άλλοι τον προφέρουν “κάρον” και άλλοι “σάρον”.
Στην φωτό μια εικαστική απεικόνιση του Πλούτωνα με τον Χάροντα από το πρόγραμμα Cosmographia (αντικατέστησα όμως τον Πλούτωνα με την τελευταία φωτογραφία του από το New Horizons). Παρατηρήστε ότι το βαρύκεντρο των δύο σωμάτων βρίσκεται εκτός του Πλούτωνα!
Στην φωτό μια εικαστική απεικόνιση του Πλούτωνα με τον Χάροντα από το πρόγραμμα Cosmographia (αντικατέστησα όμως τον Πλούτωνα με την τελευταία φωτογραφία του από το New Horizons). Παρατηρήστε ότι το βαρύκεντρο των δύο σωμάτων βρίσκεται εκτός του Πλούτωνα!
Posted by Dimitri Sykias at 3:43 π.μ. 0 comments
Labels: Αστροφωτογραφία
Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015
Δέκα Σημαντικά Έργα του 20ού αι.
Στις αρχές του 2000 σε μια συνέντευξη που έδωσε ο Boulez στον John Schaefer στο Soundcheck ρωτήθηκε ποια κατά τη γνώμη του ήταν τα σπουδαιότερα έργα του 20ού αι. Επέλεξε τα εξής (το πλήρες άρθρο εδώ):
I. Edgard Varèse, Ameriques
II. Alban Berg, Three Pieces for Orchestra, op.6
III. Igor Stravinsky, The Rite of Spring
IV. Béla Bartók, Music for Strings, Percussion, and Celesta
V. Anton Webern, Six Pieces for Orchestra
VI. Luciano Berio, Sinfonia
VII. Karlheinz Stockhausen, Gruppen
VIII. Gustav Mahler, Symphony No. 6
IX. Arnold Schönberg, Erwartung
X. Pierre Boulez, Repons
Posted by Dimitri Sykias at 2:08 μ.μ. 0 comments
Labels: ΞΕΝΑΚΗΣ Ιάννης, BOULEZ Pierre, MAHLER Gustav, SCHOENBERG Arnold, STOCKHAUSEN Karlheinz
Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015
Tan Dun: Υδάτινο Πάθος
Σελίδες από την παρτιτούρα του έργου του Tan Dun, Water Passion, από το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο, για σολίστες, χορωδία και ενόργανο σύνολο (1999-2000)
Posted by Dimitri Sykias at 10:23 μ.μ. 0 comments
Labels: DUN Tan (1957)
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)