Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Μικρές Ιστορίες 25: Επιστολή Sorabji στον Busoni

18 Απριλίου 1921
175 Clarence Gate Gardens
Regent’s Park
N.W.1
London
England

Αγαπητέ Κύριε Busoni
Σας αποστέλλω ένα αντίγραφο της Σονάτας μου Νο.1, η οποία έχει ήδη εκδοθεί και θα ήταν μεγάλη μου τιμή αν την αποδεχόσασταν.

Αν θυμάστε, όταν είχατε επισκεφθεί την Αγγλία πριν λίγο καιρό σας ζήτησα να σας αφιερώσω το έργο αλλά δεν μου δώσατε την οριστική σας συγκατάθεση. Ως εκ τούτου δεν ετόλμησα να θέσω το όνομά σας, από φόβο μήπως προϋποθέτοντας πολλά προσβάλλω έναν άνθρωπο που μου φέρθηκε με τόσο ευγένεια. Σας αποστέλλω μαζί με την πρώτη Σονάτα και ένα χειρόγραφο της δεύτερης Σονάτας μου η οποία ελπίζω να τυπωθεί στο εγγύς μέλλον. Η σονάτα αυτή επιδεικνύει πολλές αλλαγές από την πρώτη και την θεωρώ αρκετά πιο ώριμη. Θα μου δώσετε την άδειά σας να σάς την αφιερώσω; Θα ήμουν ευγνώμων αν μου δίνατε την ευκαιρία να σας δείξω την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό προς το πρόσωπό σας.

Μπορώ να ελπίζω ότι θα έχω την συγκατάθεσή σας σύντομα;

Με ειλικρινή θαυμασμό και βαθιά αφοσίωση.

Kaikhosru Sorabji

Ο Busoni επισκέφθηκε την Αγγλία το Νοέμβριο του 1919. Ο Sorabji έπαιξε την πρώτη του σονάτα στον Busoni. Ο μεγάλος Ιταλός τον ρώτησε πως θα ήθελε να τον βοηθήσει και ο εκ Βομβάης Πάρθος του ζήτησε μια συστατική επιστολή για να μπορέσει να την εκδώσει. Με αυτήν την επιστολή ο Sorabji για τα επόμενα 11 χρόνια μπόρεσε να εκδώσει έργα του, μεταξύ αυτών και τις πρώτες τρεις σονάτες του.

Η Σονάτα Νο.2 φέρει την ακόλουθη αφιέρωση:
“al illustrissimo Maestro
Signor Ferruccio Busoni
con somma venerazione e omaggio
Il Autor K.S”

Δεν υπάρχουν σχόλια: