Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

CAGE | Μουσικό Μανιφέστο


Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε από τον John Cage το 1952 για τον Julian Beck και την Judith Malina, καλλιτεχνικούς διευθυντές του Living Theatre για να το χρησιμοποιήσουν σε μια παράσταση του Cherry Lane Theatre στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης. Είναι το πρώτο κείμενο των Διαλέξεων και Γραπτών του J. Cage που εκδόθηκαν από τον εκδοτικό οίκο Wesleyan University Press με τον γενικό τίτλο Silence.
Τα γραπτά του Cage σε PDF με bookmarks μπορείτε να κατεβάσετε από την ενότητα 8. ΓΕΝΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ του ιστολογίου 3euk1L4 music library.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Θρήνοι (1996) / απόσπασμα


Θρήνοι (1996), απόσπασμα
για 24-φωνη μικτή χορωδία και ενόργανο σύνολο
Χορωδία "Εμμέλεια"
Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής
Θόδωρος Αντωνίου
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Νοέμβριος 1996

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Η Ζωή σε Απόσταση

Αύριο θα πεθάνω, σήμερα μαθαίνω ισπανικά.
Αγόρασα το “Η Ζωή σε Απόσταση” του Κωνσταντίνου Τσάτσου στις 17 Μαρτίου του 1986 από τον σταθμό ΗΛΠΑΠ της Ομόνοιας. Τόσα χρόνια και δεν ξέχασα τον πρώτο στοχασμό του έβδομου κεφαλαίου γι' αυτό ίσως και καθυστερώ να μάθω ισπανικά.
Ο Τσάτσος δεν υπήρξε σπουδαίος διανοητής, το παραδέχεται κι ο ίδιος: όχι πως είμαι τίποτα σπουδαίος, αλλά είμαι ιδιότυπος. Και αυτό είναι ενδιαφέρον. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, 1975-1980, ο δεύτερος κατά σειρά, ίσως γι’ αυτό να τον θυμόμαστε περισσότερο, αν κι ίδιος διαφωνεί: χρειάστηκε να γίνω Πρόεδρος Δημοκρατίας για να ανακαλύψουν οι συμπατριώτες μου ότι ξέρω να γράφω - και περιορίζονται στα διαγγέλματά μου!
Γράφει τους στοχασμούς του 85 χρονών κι όλος ο έβδομος κύκλος στοχασμών είναι μια άσκηση θανάτου. Παραθέτω μερικούς που βρίσκω αξιόλογους:

20. Ο καλλιτέχνης ως το τέλος μπορεί να διορθώνει το έργο του, ακόμη μπορεί και να το καταστρέψει αν δεν το βρει καλό. Ο άνθρωπος τη ζωή που έζησε δεν μπορεί να τη διορθώσει. Είναι χαραγμένη ανέκκλητα.
Και όταν έχει όλη τη ζωή πίσω του και την κρίνει, είναι καταδικασμένος να τη δεχθεί όπως τη έζησε, με όλα τα λάθη της, όλες τις αστοχίες της.
Η μετάνοια ίσως να τακτοποιεί τη θέση του απέναντι του Θεού. Απέναντι των ανθρώπων είναι αυτός που υπήρξε, αναλλοίωτα, ασυγχώρητος.


34. Έπραξα πολλά, δεν έπραξα το Ένα.


38. Αν μπορούσαμε να παίρναμε πέρα από τον τάφο τη ματιά που αγαπήσαμε στη ζωή μας, τι γλυκός που θάτανε ο θάνατος!



Κωνσταντίνου Τσάτσου, Η Ζωή σε Απόσταση, Οι Εκδόσεις των Φίλων, Αθήνα 1986

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Κουντουριώτη 79

Ζωή και θάνατος είναι έννοιες σχετικές και εξαρτώνται εν πολλοίς από τα συμφραζόμενα και από τις πολιτιστικές καταβολές του καθενός που σκέφτεται πάνω στο θέμα. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Schroendinger δεν θα συμφωνούσε με τον dr. Walter Bishop που διατύπωσε την ανωτέρω άποψη, απ' όσο γνωρίζουμε όμως απόψεις διατυπώνουν μόνο αυτοί που, έστω συμβατικά, θεωρούνται ζωντανοί.