Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

SCARLATTI: Keyboard Sonata K.466-L.118 in f

 Κατεβάζετε το αρχείο σε PDF από εδώ.

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Μελωδικές & Ρυθμικές Ασκήσεις


 Το αρχείο σε PDF μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.

Αυτό το εγχειρίδιο με μελωδικές και ρυθμικές ασκήσεις απευθύνεται κυρίως στους σπουδαστές του Ειδικού Αρμονίας, αν και τμήματά του θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις τάξεις των Υποχρεωτικών Θεωρητικών.

Περιέχει μονόφωνες και δίφωνες μελωδικές ασκήσεις από παλιά σολφέζ (στα πρώτα κεφάλαια ακολούθησα την προσέγγιση του G. Pantillon, που βρήκα ιδιαίτερα παιδαγωγική), τμήματα έργων συνθετών μέχρι και τον 20ο αι. καθώς και δικές μου. Ένας κατάλογος βασικών ρυθμικών προτύπων βοηθά στην αυτοματοποιημένη απόδοση ρυθμικών σχημάτων. Περιέχει επίσης μονόφωνες και δίφωνες ρυθμικές και μελορυθμικές ασκήσεις (ο σπουδαστής τραγουδά μια μελωδία και ταυτόχρονα χτυπά ένα ρυθμό), καθώς και ένα κεφάλαιο όπου εξηγούνται οι διασταυρούμενοι ρυθμοί (cross rhythms) και δίνονται ασκήσεις. Σε κάθε κεφάλαιο προτάσσεται στοιχειώδης θεωρία. Ένα κεφάλαιο κατατάσσει τα τρίχορδα και τα τετράχορδα, τα οποία είναι τα κατασκευαστικά πρότυπα των τρόπων και των κλιμάκων, σε διάφορες κατηγορίες.

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

GERSON = Kleine Solfeggios für Goetze

 

Ο Georg Gerson (1790-1825) ήταν Δανός συνθέτης και τραπεζίτης. Συνέθεσε από τις 7 ως τις 9 Δεκεμβρίου του 1823 αυτά τα έξι μικρά σολφέζ με ενάριθμο βάσιμο, για τον August Friedrich Goetze (1787–1879), έναν Γερμανό μουσικοδιδάσκαλο που ζούσε στην Κοπενγχάγη.

Ο όρος “Solfeggio” δηλώνει ότι αυτά τα κομμάτια γράφτηκαν για εκπαιδευτικούς σκοπούς, όπου ο σπουδαστής τραγουδά και συνοδεύει τον εαυτό του σε πληκτροφόρο “λύνοντας“ ταυτόχρονα το ενάριθμο βάσιμο.

Στον ιστότοπο ISMLP μπορείτε να βρείτε σε facsimile την χειρόγραφη παρτιτούρα του Gerson, καθώς επίσης και μια παρτιτούρα από λογισμικό σημειογραφίας. Στη δική μου παρτιτούρα, πρόσθεσα ή διόρθωσα (πιθανές παραλείψεις ή συντομογραφίες της εποχής του Gerson) αριθμήσεις και έβαλα σημεία δυναμικής. Δίνω επίσης στο τέλος μια εκδοχή “λύσης” της άσκησης Ν° 6.

Την παρτιτούρα μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

a quintet, a walking man and a door (May 2023)

 


a quintet, a walking man and a door (May 2023)
Logic Pro, BBCSO, Pianoteq 8

Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

SIBELIUS: Ètude op.76, Nº 2



Μια πολύ όμορφη μικρή σπουδή για πιάνο του Sibelius, από τα “13 κομμάτια για πιάνο”, op.76, Nº 2 (1911-1919).
Την παρτιτούρα μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.

Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Mellotron Waltz (2021)

 

Ένα βαλς στο ύφος του Sviridov, για να δοκιμάσω την Spitfire BBCSO, με την μνημοβόρο (10,5 GB για μια μικρή ορχήστρα) NotePerformer Engine. Χωρίς επιπλέον editing, άλλωστε αυτό ευαγγελίζεται το Noteperformer, αποδεχόμενος τις όποιες ανισορροπίες των οργάνων. Το κομμάτι σχεδίασα αρχικά για μια VST απομίμηση του Mellotron, ενός ηλεκτρομηχανικού οργάνου, διάσημου την εποχή του ’60 στην pop μουσική, αλλά μετά απέρριψα την ιδέα και έμεινε ο τίτλος.

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Κλίμακες - Αρπισμοί - Συγχορδίες

Περιεχόμενα
1. Μείζων Τρόπος (κλίμακες - αρπισμοί - συγχορδίες κύριων βαθμίδων)
2. Ελάσσων Τρόπος / αρμονικός & μελωδικός (κλίμακες - αρπισμοί - συγχορδίες κύριων βαθμίδων)
3. Χρωματική Κλίμακα
4. Αρπισμοί Εβδόμης
5. Συγχορδίες Ελαττωμένης Έβδομης (Ντιμινουίτες)

Το αρχείο μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.


 

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Το Αξονικό Σύστημα του Bartók


Μελετώντας το βιβλίο του Lendvai για τη μουσική του Bartók κρατούσα σημειώσεις, οι οποίες τελικά κατέληξαν σ’ ένα αυτοτελές άρθρο. Επαναδιατύπωσα και ξεκαθάρισα αρκετά σημεία του πρωτότυπου κειμένου, πρόσθεσα κάποιες επιπλέον πληροφορίες για τα έργα που αναφέρονται και σχεδίασα τα σχήματα με το TikZ. Το επόμενο πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο για τη μορφή των έργων του Bartók, ίσως το καλοκαίρι (εξού και το σπιράλ Fibonacci στο εξώφυλλο).

To PDF μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

BACH = Flute Sonata, BWV 1020


 Την παρτιτούρα και την πάντα του φλάουτου μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

EARLE BROWN: December 1952


 Στη φωτό ο “Δεκέμβρης 1952” του Earle Brown “αντιγραμμένος”  στο Dorico, σε πρόγραμμα μουσικής σημειογραφίας δηλαδή, κι όχι σε κάποιο πρόγραμμα διανυσματικών γραφικών, π.χ. στο Illustrator. Το όνομα του συνθέτη και τον τίτλο τα έγραψα με τον “γραφικό χαρακτήρα” του Καβάφη (γραμματοσειρά Cavafy script).

Ο Earle Brown (1926-2002) ήταν Αμερικανός συνθέτης, μέλος της Σχολής της Νέας Υόρκης, μαζί με τον Cage, τον Feldman και τον Wolf, που “εφηύρε” και καθιέρωσε νέους τρόπους μουσικής σημειογραφίας (December 1952) και νέους τρόπους αντιμετώπισης της μουσικής φόρμας (Available Forms I & II). Το “December 1952”, for one or more instruments and/or producing media, είναι ένα πολυ-συζητημένο, πολυ-παιγμένο και πολυ-αναλυμένο έργο του.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

PALESTRINA = Dies Sanctificatus (Ανάλυση)


 Αναρτώ αυτήν την ανάλυση του “Dies Sanctificatus” του Palestrina περισσότερο για το γραφιστικό της μέρος. Έγινε με το Lilypond και μ’ αυτό το ελεύθερο λογισμικό, μιας και γράφεις (κοπιαστικά) με κώδικα, μπορείς να κάνεις πράγματα που είναι αδύνατον να γίνουν με τα big3 (Finale, Sibelius, Dorico).

Την παρτιτούρα μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023