Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Η Διέλευση της Αφροδίτης

Στις 5-6 Ιουνίου έγινε η δεύτερη του ζεύγους διελεύσεων της Αφροδίτης από τον φαινόμενο δίσκο ου Ηλίου. Η πρώτη του ζεύγους είχε γίνει στις 8 Ιουνίου 2004 και είναι αυτές οι δύο οι μόνες που θα δούμε στη ζωή μας μιας και οι επόμενες θα γίνουν τον Δεκέμβριο του 2117 και τον ίδιο μήνα του 2125 και οι περισσότερες πιθανότητες είναι να μην ζούμε τότε (ο συνολικός χρόνος για έναν πλήρη τέτοιο κύκλο είναι 243 χρόνια και κατά σύμπτωση 1 έτος της Αφροδίτης έχει 243 γήινες μέρες, 224,7 για την ακρίβεια).
Το φαινόμενο χρησιμοποιήθηκε για έλεγχο ήδη γνωστών δεδομένων του αδελφού (σε μέγεθος και βαρύτητα πλανήτη), όπως η διάμετρος του και η σύσταση της ατμόσφαιράς του, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι μελετήθηκαν τεχνικές εκτίμησης ιδιοτήτων εξωπλανητών. Μια εφαρμογή του iPhone ενημερώνει σε εβδομαδιαία βάση για την ανακάλυψη εξωπλανητών, η οποία βέβαια γίνεται με έμμεσο και ιδιαίτερα έξυπνο τρόπο. Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί 775 εξωπλανήτες.

Προσομοίωσα το φαινόμενο στον υπολογιστή μου απ' όπου και η φωτογραφία.
Transit of a Planet / Διέλευση (διάβαση) Πλανήτη: καλείται η διέλευση ενός πλανήτη από το φαινόμενο δίσκο του Ηλίου. Ο κινούμενος μεταξύ Γης και Ηλίου πλανήτης διέρχεται ακριβώς  έτσι ώστε να προβάλλεται σαν στρογγυλή μαύρη κηλίδα και να κινείται επί του δίσκου του Ηλίου.

3 σχόλια:

Lampros Lampinos είπε...

πολύ ενδιαφέρον... θαυμαστός ο κόσμος!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Δημήτρη,
στην ημερόμηνία επόμενης διέλευσης της Αφροδίτης πέφτεις έξω!
Αν αύριο καταφέρω, που είναι και το πιθανότερο, να βρεθώ στην δουλειά μου πριν τις επτάμιση, το φαινόμενο της διέλευσης θα επαναληφθεί μπροστά στα μάτια μου πολύ νωρίτερα. Κι ας ονομάζεται η όμορφη, πρωϊνή, αναχωρούσα για την εργασία της γειτόνισσα (αντί του Αρχαιοελληνικού "Αφροδίτη") Ιωάννα!
Φιλικά Β.Σ.

Dimitri Sykias είπε...

Μα τότε, για τα μάτια σου, η Ιωάννα δεν είναι η Αφροδίτη, είναι ο ίδιος ο Ήλιος!